Raspberry Pi met Xtreemfs

Cloud drives zijn leuk maar voor thuis zou het ook perfect zijn, ware het niet dat je meestal geen eigen datacentrum hebt staan. Laat staan een aantal servers met hun stroomkosten wilt hebben draaien.

Ik heb een oplossing bedacht om met behulp van een raspberry pi een cluster van miniservertjes op te zetten elk met een eigen harde schijf. Als deze miniservertjes nu communiceren met een clouddrive zoals xtreemfs ben je onafhankelijk van het falen van een enkele (of meerdere) harde schrijven. Ook het uitbreiden van je thuis drive is makkelijk door een oudere/kleindere hardeschrijf te vervangen door een grotere.
Of door het toevoegen van een nieuwe miniserver.

Wat doet de stroomkosten, nou een Raspberri pi trekt in vol bedrijf een kleine 3,5W. Een hardeschrijf ongeveer 6-8W. In totaal komt dat dus neer op ~12W per harde schijf in bedrijf.

Het installeren van xtreemfs op een pi is kinderlijk eenvoudig:

Login als root

Voeg deze regel toe in de file /etc/apt/sources.list
deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/xtreemfs/Debian_6.0/ ./
Voer deze commandos daarna uit

wget -q http://download.opensuse.org/repositories/home:/xtreemfs/xUbuntu_12.10/Release.key -O - | sudo apt-key add -
apt-get update
aptitude install xtreemfs-backend xtreemfs-server xtreemfs-tools

Opmerking XtreemFS DIR en MRC services kan je niet stabiel draaien op een raspberry pi met 512Mb ram. Dit heb ik getest maar zodra je iets actiefs gaat doen zoals backuppen naar je clouddrive gaat het mis en crashed de Pi omdat hij niet genoeg ram heeft. Het toevoegen van een ramdisk heeft geen beter resultaat.
Dat heeft mij doen beslissen om de DIR en de MRC op een eigen miniservertje te zetten. (let wel op dat je de mrc database goed backuped.)

De raspberry pi draait goed met alleen een OSD van xtreemfs.

Hoe ziet de setup er nu uit.

1x Miniserver ITX systeem met 1Gig ram, deze heeft 1 ssd diskje om op te starten en de DIR en MRC database bij te houden.
4x Raspberry Pi’s met elk een eigen externe USB disk (met wisselende aantal TeraBytes) Daarop draait alleen een OSD van XtreemFS.

De aangemaakte Xtreemfs drive is ingesteld op een replicatie van 2 waardoor er 1 disk mag uitvallen voordat het mis gaat.
Vind je het belangrijker dan kan je dat makkelijk instellen op 3 of zelfs 4.

Dit gaat byzonder goed, je haalt geen hele grote snelheden maar daarvoor was het ook niet bedoelt, de eerste testen zijn 20Mbit/s schrijven, maar een beter onderbouwd testje komt nog.

Laat een reactie achter